Malis folk bakker op om internationale aktioner

Det er ikke første gang et land går i opløsning og kaos, inden verdenssamfundet griber ind. Nu er det sket i Mali i Vestafrika. Franske soldater kæmper sammen med Malis hær mod en koalition af islamistiske oprørere, som har besat to tredjedel af landet og indført sharialov. Flere afrikanske lande har i disse dage soldater på vej og europæiske lande som Danmark sender materiel. Til stor lettelse for den hårdt prøvede befolkning.

BAGGRUND

Hvis du tænker, at der sikkert er nogen, som har sovet i timen og overhørt advarsler, så har du ret. Men historien om Malis opløsning er også en historie om forhandlingsvilje og et folks tro på, at parterne sammen kan finde en løsning.

Mali er et konsensussamfund. Her taler man om tingene og diskuterer, indtil man når en fælles løsning. Det gælder også ved konflikter. Selv da islamisterne i nord gang på gang rykkede frem, var den almindelige holdning i Mali, at der nok skulle komme en fredsaftale.

Konflikten har været undervejs længe, og der har været internationale advarsler. Alligevel har det overrasket Mali og dets indbyggere og verdenssamfundet, hver gang konflikten er eskaleret. Der er mange aktører og interesser på spil. Nederst er et overblik over centrale interesser i konflikten, men først et tilbageblik på de begivenheder, der har ledt op til de nuværende aktioner udefra.

Konflikt blussede op efter militærkup

Nedturen for Mali begyndte for alvor i januar 2012. Her angreb tuareg-oprørerne MLNA en kaserne. Soldaterne blev ikke bare dræbt, de blev skåret i stykker, filmet og uploadet på Youtube.

Angrebet vakte harme. Præsidenten og regeringen blev beskyldt for at have udsultet hæren, så de ikke havde mulighed for at forsvare sig.

Stemningen mod den tidligere meget populære præsident ATT vendte. Der var demonstrationer forskellige steder i landet. Rygter og konspirationsteorier satte præsidenten i forbindelse med både Gaddafi og tuaregoprørerne.

Den 22. marts 2012 kuppede officeren Amadou Sanogo magten i landet og indsatte en militærjunta. Forfatningen blev sat ud af kraft. I Mali var ingen overraskede over militærkuppet efter måneders rygter op til. Internationalt blev militærkuppet fordømt, og man undrede sig, da der kun var en måned til demokratiske valg.Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

About the Author

Lise Blom

Lise Blom

Som freelancer indenfor journalistisk og kommunikation arbejder Lise især med uddannelse, arbejdsmiljø og kulturmøde. Hendes mål er konstruktiv og inspirerende journalistisk, der peger på løsninger og nye muligheder. Nu raserer internationale konflikter i hendes andet hjem, Mali, i Vestafrika. Det skriver hun naturligvis også om, og på sigt håber hun, at de konstruktive artikler kan afløse skildringer af frygt og magtesløshed. http://liseblom.dk/