Konflikten i Syrien har længe truet med at sprede sig til hele Mellemøsten og i den forgangne uge kom faren tættere på, da Israel valgte at angribe inde i Syrien. Det har fået både Iran og Syrien op af stolene med trusler om gengæld.

I det nordlige Israel er folk begyndt at forberede sig på, at Syriens konflikt meget vel kan gå hen og blive deres problem. Både civile og myndigheder er i denne uge sat i højere alarmberedskab og det lokale posthus, der uddeler gasmasker, har mærket en stærk efterspørgsel.

Truslen er ikke blevet mindre af, at Israel tidlig onsdag morgen valgte at angribe inde i selve Syrien, tilsyneladende for at forhindre en militærkonvoj i at nå frem til det sydlige Libanon, hvor en af hovedfjenderne, Hizbollah, holder til.

Konvojen skulle ifølge vestlige diplomater og oprørere i området være bestået af flere batterier antiluftskyts. Israel har ikke selv bekræftet oplysningerne, men angrebet har medført barske reaktioner fra Syrien selv, fra Den Arabiske Liga og fra Assad-regimets trofaste støtter, Rusland og Iran. Sidstnævnte har sågar truet med at gøre gengæld.

“Israels angreb på forstæderne i Damaskus vil få alvorlige konsekvenser for Tel Aviv,” sagde Irans viceudenrigsminister Hossein Amir Abdollahian gennem det iranske nyhedabureau Fars.

Syrien nægter påstande om militærkonvoj

Også Syriens stækkede regime har raslet med sablen og truet med et “overraskelsesangreb” på israelerne. Syrien nægter, at der skulle være tale om en militærkonvoj, men hævder, at Israel gik efter at ødelægge en militær forskningsenhed, og at dette angreb var i klar strid med de to landes aftale fra 1973.

Sikkerhedsanalytikere fra området er dog uenige i, om man skal tage disse trusler alvorligt. En israelsk analytiker og en tidligere libanesisk general mener ifølge Financial Times, at Assad-regimet og Hizbollah er for svækkede til at indlede en ny front mod en stærk militærmagt som Israel.

På den anden side, hvis det vitterligt var en militærkonvoj på vej til det sydlige Libanon og Hizbollah, tyder det på, at Syrien i hvert fald har et eller andet i tankerne, som involverer Israel, pointerer en tidligere rådgiver til den syriske udenrigsminister. Deraf også Israels prompte reaktion.

I USA har man ikke officielt villet reagere på det israelske angreb, men understregede i stedet for, hvordan man havde bemærket, at Iran har travlt med at sende flere våben og rådgivere til Syrien.

“Iranerne har gjort det klart gennem nogen tid, at Assad-regimets overlevelse er blandt deres højeste prioriteter,” sagde Hillary Clinton i torsdags på sin næstsidste dag som udenrigsminister. Og hun fortsatte med en løftet pegefinger over for Rusland.

“Russerne er ikke passive tilskuere i deres støtte til Assad. Vi har grund til at tro på, at russerne bliver ved med at yde både økonomisk og militær hjælp i form af udstyr,” sagde den afgående udenrigsminister.

Hvis du vil videre

Mere baggrund om russerne forhold til Syrien

http://www.ditperspektiv.dk/artikel-321111

Mere om spekulationerne oven på Israels angreb i Syrien her i Financial Times

Syrien mener at have krav på at slå igen og det forbereder den israelske befolkning sig også på. Her set gennem New York Times
Og mere om Hillary Clintons reaktion på hendes sidste dag som udenrigsministerRecommend to friends
  • gplus
  • pinterest

About the Author

Paula Larrain

Paula Larrain

Bidt af journalistisk idealisme. Tror efter 25 år i nyhedsbranchen stadig fuldt og fast på, at læserne gerne vil bruge medier til at blive klogere og ikke kun til underholdning. Har tidligere været udenrigsjournalist på Radioavisen og Berlingske Tidende, hvor hun også nåede at være ledende redaktionssekretær, inden hun kom tilbage til DR som vært for TVAvisen. I dag er hun stifter og redaktør af Dit Perspektiv og rejser desuden landet rundt som ordstyrer og foredragsholder

Leave a comment