Rusland tager amerikansk stik hjem i Egypten

Det er tydeligt, at Ruslands præsident gør, hvad han kan for at fylde tomrum ud, dér hvor amerikanerne trækker sig eller stiller betingelser. I denne uge gav Vladimir Putin sin fulde støtte til general Sisis endnu ikke offentliggjorte ambitioner om at blive præsident i Egypten med en aftale om russiske våbenleverancer og måske et gavmildt lån til finansieringen. Signalet til USA var ikke til at misforstå.

Når general Abdel Fatah al-Sisi bliver valgt som præsident i Egypten, kan han godt regne med Ruslands fulde støtte.

Det gjorde Vladimir Putin klart i denne uge i nok et eksempel på, hvordan den russiske præsident i denne tid bruger megen energi på at gøre Rusland til en aktiv spiller på den verdenspolitiske scene som modvægt til USA. Ikke bare i Syrien, hvor russerne som bekendt sidder med en afgørende nøgle til at komme videre med en løsning af konflikten, hvis de vil, men også andre steder i Mellemøsten eller i Nordafrika, hvor der i stigende grad er russiske interesser i spil.

Den afgørende forskel på amerikansk og russisk interessepolitik er, at amerikanerne i nyere tid har stillet betingelser om demokrati og menneskerettigheder, hvor russerne ser stort på disse værdier. Faktisk så stort, at Kreml også denne gang har sendt et utvetydigt signal til amerikanerne om, at udenrigspolitik IKKE handler om at eksportere demokrati, men om at finde fælles interesser at bygge på.

Uden direkte at nævne USA benyttede Rusland general Sisis besøg i Moskva i denne uge til at kritisere amerikanernes trang til at blande sig i andre landes indre anliggender. Både i FN og nu altså også proaktivt gentager Putin dette mantra, og han fik denne gang ekko fra Sisi, der alene ved at indgå en aftale om russiske våbenleverancer åbent forsøger at balancere mellem to stormagter. Hans tur til Rusland er også hans første officielle besøg i udlandet, og valget af destination siger noget i sig selv.

USA suspenderede sin hjælp til Egypten, da Sisi tog magten fra den demokratisk valgte islamist Mohammed Morsi. For en måned siden besluttede Kongressen at genoptage hjælpen på 1,5 milliarder dollar, hvis Egypten samtidig lover demokratiske reformer. Sådanne krav kunne Putin ikke drømme om at stille, så her mødes de to gamle efterretningsfolk på samme bølgelængde.

Og de har flere ting til fælles. Putin er selv stærkt bekymret for islamismens udbredelse i verden, mens Sisi hjemme i Egypten har gjort noget ved det. Noget “ansvarligt”, som Putin kalder Sisis politiske ambitioner efter militærkuppet sidste sommer. Alle regner med, at Sisi vil vinde en jordskredssejr i det kommende præsidentvalg, da generalens popularitet blandt egypterne er nået nærmest kultlignende højder. Sisis mange fans ser gennem fingre med, at der dagligt bliver slået hårdt ned på politiske modstandere, som har bare det fjerneste med Det Muslimske Broderskab at gøre, eller som blot er imod, at man tager magten ved militærhjælp for derefter at føre en meget stram kurs over for enhver organiseret modstand.

Våben til Egypten finansieres af Saudi-Arabien

Egypten har med sin nødlidende økonomi oven på de seneste års uro ikke råd til selv at købe de russiske våben, men her har Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater valgt at være de glade givere, og om nødvendigt spytter Putin måske også i kassen.

Afgørende for Rusland er at få en allieret i Egypten, nu hvor fremtiden ved Syriens side er noget usikker, og for Sisi er det afgørende ikke at fortsætte den økonomiske afhængighed af USA, der for tiden spiller sine interesser ned i Mellemøsten for i stedet at koncentrere sig om det fjerne Østen. Denne politik er ikke blevet vel modtaget i eksempelvis Saudi-Arabien, der dels irriteres over, at USA ikke har grebet ind i Syrien, dels at USA har indledt forhandlinger med ærkefjenden Iran.

Egypten har før ændret modtagervægt mellem stormagter. Under den Kolde Krig modtog landet våben fra Moskva, og Sovjetunionen var Egyptens hovedleverandør i 1960erne og frem til slutningen af 1970erne, hvor Anwar Sadats fredsaftale med Israel udløste en belønning fra amerikansk side, som efterfølgende og frem til i dag har været egypternes største velgører.

Hvis du vil videre

Her selve nyheden med flere detaljer om, hvilke russiske våben og våbensystemer der kan blive tale om

Og her en mere analytisk tilgang fra The Guardians side. Læg mærke til, at generalen har skiftet uniformen ud med en dynejakke

 Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

About the Author

Paula Larrain

Paula Larrain

Bidt af journalistisk idealisme. Tror efter 25 år i nyhedsbranchen stadig fuldt og fast på, at læserne gerne vil bruge medier til at blive klogere og ikke kun til underholdning. Har tidligere været udenrigsjournalist på Radioavisen og Berlingske Tidende, hvor hun også nåede at være ledende redaktionssekretær, inden hun kom tilbage til DR som vært for TVAvisen. I dag er hun stifter og redaktør af Dit Perspektiv og rejser desuden landet rundt som ordstyrer og foredragsholder

Leave a comment