Ny spænding efter kidnapning af unge israelere

Torsdag i sidste uge blev tre israelske teen-age drenge kidnappet på Vestbredden. Ingen har endnu taget ansvaret for kidnapningen, men Israels regering er overbevist om, at Hamas står bag. I ugen der gik, har det israelske militær og efterretningstjeneste arresteret flere hundrede mennesker. Langt de fleste er Hamas-folk.

TEL AVIV

Krydset nær den israelske Gush Eztion blok, vest for Betlehem på Vestbredden, torsdag aften:

Tre teenagedrenge stikker hånden ud imod kørebanen for at bede om et lift.

Nogen samler dem op. Efter kort tid går det op for de tre skolekammerater, der er henholdsvis 16, 16 og 19, at der er noget helt galt med det lift, de har fået.

“Vi er blevet kidnappet,” hvisker en af de tre med hviskende stemme til politiets alarmnummer, inden samtalen bliver afbrudt.

Nogenlunde sådan begyndte det drama, der i den forgangne uge har truet med at udvikle sig til en alvorlig krise mellem Israel og Hamas med den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas og det palæstinensiske samfund som lusen mellem de to negle.

Siden drengene forsvandt, har det israelske militær forsøgt at finkæmme Vestbredden for at finde dem. Flere hundrede Hamas-folk eller folk med tilknytning til Hamas-organisationer på Vestbredden er blevet arresteret.

Israel er overbevist om, at den islamiske Hamasbevægelse står bag kidnapningen af de tre israelske teenagere. Man bygger antagelsen på en række kendsgerninger og vurderinger:

  • Hamas i Gaza og Hizbollah i Libanon har i årtier benyttet sig af kidnapninger. For gennem årene har Israel utallige gange løsladt fanger til gengæld for at få oplysninger om ligene af eller enkelte gange levende israelske gidsler sat på fri fod. For det meste har der været tale om, at gidslerne var israelske soldater. Senest blev den israelske soldat Gilad Shalit løsladt efter fem et halvt år som fange hos Hamas i Gaza til gengæld for, at 1.027 palæstinensiske fanger i israelske fængsler blev løsladt. Det var i 2011.
  • For få måneder siden udgav Hamasbevægelsens militære arm Izzadin el-Qassam brigaderne en 18 siders “guide for kidnapninger” og i offentlige taler har Hamas’ ledere aldrig lagt skjul på, at der i fremtiden ville være “hundreder af Gilad Shalit’er”.
  • Det er kun tre uger siden, chefen for Hamasbevægelsens Politbureau, Khaled Meshal, i en tale i Qatar, nærmest lovede, at en kidnapning var nært forestående. Det er i hvert tilfælde sådan, den israelske efterretningstjeneste fortolker hans ord. Meshal talte for tusindvis af Hamas-sympatisører og henvendte sig til en af de højest profilerede Hamas-fanger i Israels fængsler: Hassan Salameh, der er idømt adskillige livstidsdomme for at have rekrutteret og sendt selvmordsbombere til Israels byer i 1990erne. ”Dit brev er ankommet,” sagde Mashal i sin tale, og fortsatte: ”Izzadin alQassam brigaderne vil besvare det.”
  • Det israelske militærs talsfolk har i den seneste uge adskillige gange erklæret, at de alene i 2014 har forpurret mere end et dusin Hamas-forsøg på kidnapninger af israelske soldater på Vestbredden. Set fra deres synspunkt bekræfter det kun sandsynligheden for, at Hamas også står bag de tre unge bosætteres forsvinden.

Håbet svinder om at finde dem i live

Tusinder af israelske soldater har i den forgangne uge forsøgt at finkæmme området omkring Hebron for at finde de tre. De har foretaget næsten 1.000 husundersøgelser i håb om at finde dem i live, men når ingen organisation endnu har henvendt sig for at foretage en ’byttehandel’, svinder håbet dag for dag.

Det logistiske apparat, der skal til for at holde tre fanger skjult og i live kan ikke bære særligt længe over for det store militæropbud, der søger efter dem, mener flere af de israelske kommentatorer.

Så er det lettere at skille sig af med tre lig og selv forsvinde.

Bjergområderne rundt om Hebron er fyldt med både naturlige og menneskeskabte huler og cisterner. Har man ingen klare informationer, kan det tage år, før man eventuelt finder tre lig.

Mahmoud Abbas er presset over sagen

I Gaza har Hamasbevægelsens talsmand kaldt påstanden om organisationens ansvar for kidnapningen “det rene vrøvl”. Den påstand får – noget uventet – støtte fra en israelsk kommentator.

“Jeg mener ikke, Hamas-ledelsen står bag,” skriver den israelske fredaktivist og kommentator Gershon Baskin i en kommentar offentliggjort onsdag i avisen Jerusalem Post.

Baskin var manden, der på eget initiativ tog kontakt til Hamas, da soldaten Gilad Shalit i sin tid blev kidnappet og som ved sin stædige tro på, at man kunne få de to siders interesser til at mødes, til sidst førte til det ønskede resultat.

Han bevarer stadig sine kontakter til Hamas, og i kommentaren skriver han, at disse kontakter har forsikret ham om, at de ikke står bag. Det udelukker ikke at kidnapningen er et privat initiativ fra en lille gruppe Hamas-aktivister i Hebron-området, skriver Baskin. Men der er også andre salafist/jihadgrupper, der er stærkt repræsenteret i Hebron-området på Vestbredden og som kunne tænkes at stå bag.

Hamas-bevægelsen står svagt og er politisk sårbar, forklarer Baskin. Han henviser til, at Hamas netop for få uger siden, nærmest betingelsesløst, er indgået i en “national forsoning” med den sekulære Fatah-bevægelse. Forsoningen har medført en ny palæstinensisk regering, med ministre udpeget i fællesskab af Fatah og Hamas.

At foretage en kidnapning netop, som Gaza og Vestbredden atter er under én regering , der er et forsøg på at afhjælpe den isolation og armod, der er resultatet af syv års Hamasstyre i Gaza, ville ifølge denne analyse, være politisk selvmord.

Kidnapningen sætter under alle omstændigheder den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas i en svær situation. Den nationale forsoning, der så ud til at være hans indenrigspolitiske sejr, er ved at udvikle sig til det stik modsatte.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har været hurtig til at placere hele ansvaret for de tre teenageres liv på Abbas’ skuldre.

Parlamentsmedlemmer blandt de anholdte

Men uanset om Hamas står bag kidnapningen, lægger Israel pres på kidnapperne ved at lægge hårdt pres på hele den palæstinensiske befolkning, så den tager afstand Hamas.

Desuden har Israel helt åbenlyst benyttet lejligheden til at smadre Hamas’ politiske institutioner og infrastruktur på Vestbredden. Man signalerer hermed også til Abbas, at man ikke vil acceptere den palæstinensiske nationale forsoning.

Blandt de 200 arresterede ved ugens begyndelse var samtlige Hamas-folk, der ved valget i 2006 blev stemt ind i det palæstinensiske parlament. De fleste af dem har i de sidste syv år adskillige gange været fanger i Israels fængsler i kortere eller længere perioder.

De to mest prominente af the usual suspects er den tidligere parlamentsformand Dr. Aziz Dweik, og den mangeårige leder af Hamas på Vestbredden Hassan Yussuf. Yussuf har i de sidste to et halvt årtier tilbragt mere tid i end udenfor fængsel. Han har været anholdt i alt 14 gange.

Man har desuden arresteret mindst 50 af de 1.027 fanger, der blev løsladt i forbindelse med Gilad Shalit-udvekslingen. De 50 er ifølge Israel “vendt tilbage til terrorvirksomhed”.

I ugens løb er der flere gange blevet affyret raketter fra Gaza imod Israels sydlige byer og det israelske flyvevåben har til gengæld bombet i Gaza.

Til trods for at det internationale samfund FN, EU og USA har opfordret begge sider til at forsøge at undgå eskalering, er der intet der tyder på at situationen står foran en snarlig løsning.

I de sidste par dage er de israelske militære eftersøgninger, husundersøgelser og arrestationer blevet mødt med stadig mere modstand i form af benzinbomber stenkast og enkelte skudepisoder. Militæret har stillet den palæstinensiske befolkning flere eftersøgninger og flere vejspærringer i udsigt i de kommende uger, hvis de tre teenagere ikke dukker op.

Vestbredden er en krudttønde. Om få uger er det Ramadan. Der er al mulig grund til at være bekymret.

©hf, 190614Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

About the Author

Hanne Foighel

Hanne Foighel

Har siden 1985 arbejdet fra MellemØsten for DR-nyheder, Orientering og Deadline, Og har skrevet reportager og analyser for Weekendavisen, Berlingske Tidende, Politiken og en række danske og internationale tidsskrifter. Interesserer sig især for politisk, kulturel og samfundsmæssig udvikling i Israel/Palæstina og omegn og arbejder på dansk, engelsk, tysk, hebraisk og undtagelsesvis fransk. Udannet Cand.scient. i mikro- og cellebiologi fra Københavns Universitet. Udgav i 1998 bogen "Et Land der Fortærer Sine Egne - samtaler med israelske kvinder" på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Leave a comment