Leder: Døden vinder aldrig

Foto: By Corentin Béchade (Own work) via Wikimedia Commons

Terroristerne kæmper imod ytringsfriheden, men konsekvenserne af deres handlinger skal blive nøjagtigt det: Mere frihed! Flere tegninger! Mere kærlighed på tværs af skel. Mere tolerance. Mindre frygt. Døden bliver aldrig vinderen.

Det er svært at føle nogen glæde i dag oven på gårsdagens tragedie i Paris. Men siden i morges har et budskab fyldt allermest i mit hoved: Døden er ikke stærkest. Kærligheden er stærkest. Og friheden er også langt stærkere end døden. For efter døden vil vi se mere frihed og mere kærlighed.

Hos de efterladte og de øvrige ansatte på Charlie Hebdo føles det muligvis lige nu som en ringe trøst, for smerten over tabet kan ingen tage fra dem. Men håbet kan vi give og bevare, og det ligger i, at det arbejde, som de nu døde publicister gjorde, vil fortsætte og blive endnu stærkere og endnu mere fremelsket fremover.

Drabene på tegnerne får helt klart konsekvenser, og det bliver ikke de konsekvenser, som terroristerne forestiller sig. Det bliver ikke underkastelse, frygt og fravær af satire. Det bliver akkurat det modsatte.

Provokationer på papir kan aldrig være så slemme, at de retfærdiggør drab, ulykke og had. Selvfølgelig ikke. Selvfølgelig ikke! Og der er ingen grund til at forsøge at underkaste sig terroren ved at undgå provokationer fremover. Der vil komme flere.

For beskeden er den samme som efter Muhammed-krisen: “Vi forbeholder os retten til at grine af og håne alt og alle. Især dem, der tror, de har råderet over sandheden. I kommer aldrig til at vinde respekt via vold.”

Vi er mange, der siden angrebet har haft travlt med at forsvare moderate muslimer mod angreb fra højre og venstre. Fordi det intet godt formål tjener at gøre skellene mellem moderate mennesker større. Skellet går mellem normale, sunde mennesker på den ene side og fanatiske, voldelige idioter på den anden.

Det er ikke islam, vi dermed forsvarer. Det må muslimerne selv gøre. Vi forsvarer friheden til at tænke, tro og tale, som man vil og leve sammen med dem, der er uenige og som rummer uenigheden. Og det er præcis, hvad terroristerne vil gøre op med. De vil ikke have, at vi lever i fred og frihed på tværs af kultur og religion. Så det er nøjagtigt, hvad vi skal gøre for at bekæmpe dem.

Det er i dag med forbeholdt glæde, at Dit Perspektiv igen bliver udgivet, nu som betalingssite. Der sker hele tiden noget i verden, som vi gerne vil fortælle om. Meget af det er faktisk godt. Og giver håb. Velkommen tilbage.

Her nogle flere kommentarer

Fra Slate

Fra Foreign Policy

Fra The Guardian

 Recommend to friends
 • gplus
 • pinterest

About the Author

Paula Larrain

Paula Larrain

Bidt af journalistisk idealisme. Tror efter 25 år i nyhedsbranchen stadig fuldt og fast på, at læserne gerne vil bruge medier til at blive klogere og ikke kun til underholdning. Har tidligere været udenrigsjournalist på Radioavisen og Berlingske Tidende, hvor hun også nåede at være ledende redaktionssekretær, inden hun kom tilbage til DR som vært for TVAvisen. I dag er hun stifter og redaktør af Dit Perspektiv og rejser desuden landet rundt som ordstyrer og foredragsholder

Comments

 1. Anders Hansen
  10. januar 2015 at 17:05

  Jeg synes at det er spot on med perspektivet: “Skellet går mellem normale, sunde mennesker på den ene side og fanatiske, voldelige idioter på den anden.” Godt framet.

  • Paula Larrain
   Paula Larrain
   12. januar 2015 at 9:30

   Tak :) Håber nu bare på, at vores politikere ikke går i panik og undergraver den frihed, vi trods alt kæmper for at bevare

 2. John Borup
  12. januar 2015 at 15:52

  Jeg synes,at det er fint med Dit Perspektiv som betalingssite.
  Dette med frivillige bidrag og en bunke gratister er ikke gangbart.
  Men hvordan tegner jeg abonnement?
  mvh John Borup

  • Paula Larrain
   Paula Larrain
   13. januar 2015 at 10:20

   Kære John,
   Ja, du har ganske ret, vi håber også på abonnenter og er lige ved at få udviklet det system, som skal tage sig af det. Så sender jeg noget ud med forklaring på oprettelse osv. Tak for interessen!
   De bedste hilsner
   Paula

Leave a comment